Se all digital kunskap
PODD

Avsnitt 22: Bo Melin – Testa kognition och personlighet för att förutspå framgång på jobbet

50 MINUTER

Pris: Kostnadsfritt
Medlemspris: Kostnadsfritt

Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt. Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling. Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus’.

Podden leds av Johan Segergren och Zorica Bodiroza. I varje avsnitt träffar Johan och Zorica en ny forskare i ett spännande samtal.

I detta avsnitt:

I Fråga Forskaren avsnitt 22 möter Zorica och Johan forskaren Bo Melin. Bo är professor i arbetspsykologi vid Karolinska Institutet och forskar inom kognitiv och emotionell kapacitet i förhållande till hälsa och social status.

Avsnittets tema är personlighetstester. Ett spännande ämne som skapar många frågeställningar och saker att reflektera kring. I avsnittet pratar vi om två tydliga läger: för och emot. Också den ständigt relevanta frågan om vad man egentligen mäter och hur det predicerar individens framtida arbetsförmåga.

Under Zorica och Johans 25 år i HR-Sverige har tilltron till tester varierat. På senare år har tester återigen varit i ropet och bland annat setts som en lösning för att uppnå fördomsfri rekrytering – medan vissa ifrågasätter dess verkan.

Avsnittet släpptes 10 juni 2021

0