Se all digital kunskap
PODD

Avsnitt 10 - Oskar Nordström Skans - LAS-utredningen och moderniserad arbetsrätt

51 MINUTER

Pris: Kostnadsfritt
Medlemspris: Kostnadsfritt

Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt. Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling. Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus’.

Podden leds av Johan Segergren och Zorica Bodiroza. I varje avsnitt träffar Johan och Zorica en ny forskare i ett spännande samtal.

I detta avsnitt:

I detta avsnitt har vi bjudit in Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi vid Uppsala Universitet för att prata om den högaktuella så kallade ”LAS-utredningen”. Det är vårt intresse att bättre förstå behovet av en ”moderniserad arbetsrätt”  bortom den pågående politiska debatten som vi försöker fånga och förstå i detta avsnitt. Några av punkterna som utredningen berör och som vi utforskar närmare tillsammans med Oscar är; hur skapas förutsättningar för en mer flexibel och rörlig arbetsmarknad för att vara konkurrenskraftiga som nation? Hur underlättar utredningens förslag för små- och medelstora företag där många av de nya jobben skapas? Hur underlättar vi organisationers förmåga att ställa om och verka för kontinuerlig kompetensutveckling?

Oskar Nordström Skans är professor i nationalekonomi vid Uppsala Universitet.  Parallellt med sin forskning som bland annat berört lönebildning, rekrytering och ungdomsarbetslöshet har han varit medlem av finanspolitiska rådet och skrivit ett antal böcker och rapporter om hur arbetsmarknaden kan förbättras. Bland annat skrev han ett kapitel om hur arbetsmarknaden kan hanteras i Corona-tider för Omstartskommissionen som publicerades i augusti i år. Han var ekonomisk expert både i LAS-utredningen som kom i somras och i ”Uppsägningstvistutredningen” från 2012.

Oskar Nordström Skans

Avsnittet släpptes 26 november 2020

Rabatt på Forskardagen för alla lyssnare

Just nu får du som lyssnar på Fråga Forskaren 10% rabatt när du bokar en biljett till digitala Forskardagen 3 december. Årets tema är omställning. Rabattkod: frågaforskaren