Se all digital kunskap
PODD

Avsnitt 16 – Lotta Stern – Lokal lönebildning och medarbetaravtal

49 MINUTER

Pris: Kostnadsfritt
Medlemspris: Kostnadsfritt

Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt. Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling. Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus’.

Podden leds av Johan Segergren och Zorica Bodiroza. I varje avsnitt träffar Johan och Zorica en ny forskare i ett spännande samtal.

I detta avsnitt:

Så här års pågår löneförhandlingar och lönesamtal ute i många verksamheter. Vad är viktigt att beakta i dessa processer? Är behovet och förutsättningarna ut för lokal lönebildning mer relevanta i pandemins spår? Lotta Stern från Ratio och Stockholms universitet gästar Fråga Forskaren för att prata om just detta. Tillsammans med Johan och Zorica blir det också diskussion om de förändringar på arbetsmarknaden som sätter den svenska modellen på prov.  I denna kontext är medarbetaravtal en innovation som utmanar befintliga spelregler. 

Charlotta Stern är professor i sociologi med inriktning organisation och arbete vid Stockholms universitet och vice VD för Ratioett fristående forskningsinstitut där forskning om arbetsmarknad och lönebildning är särskilt prioriterad. Hon är även programansvarig för Ratios arbetsmarknadsprogram. Sterns forskningsfokus är: anställningsskydd (las), informella kontrakt, kollektivavtal, medbestämmande och institutionell förändring.

Lotta Stern

Avsnittet släpptes 18 mars 2021

Rabatt på Forskardagen för alla lyssnare

Just nu får du som lyssnar på Fråga Forskaren 10% rabatt när du bokar en biljett till digitala Forskardagen 3 december. Årets tema är omställning. Rabattkod: frågaforskaren

0