Se all digital kunskap
PODD

Avsnitt 14 - Louise Bringselius - Tillitsbaserad organisering och ledning – att skapa handlingsutrymme och handlingsförmåga för att nå verksamheters övergripande syfte & mål

50 MINUTER

Pris: Kostnadsfritt
Medlemspris: Kostnadsfritt

Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt. Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling. Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus’.

Podden leds av Johan Segergren och Zorica Bodiroza. I varje avsnitt träffar Johan och Zorica en ny forskare i ett spännande samtal.

I detta avsnitt:

Tillitsbaserad organisering och ledning är något vi pratar mycket om idag. I detta spännande och aktuella ämne djupdyker vi tillsammans med Louise Bringselius. Vi får ta del av hennes insikter om vilka de sju vägledande principerna är för att bygga och skapa tillit på arbetsplatser. Hon beskriver hur denna ”ledningsfilosofi” utgår från relationer, styrning och struktur som fungerar i samklang och inte var och en för sig. Utgångspunkten är samskapad styrning och ett stödjande bottom-upp förhållningssätt i syfte att skapa de bästa förutsättningar för kärnuppdraget i verksamheten. Hur skapar vi handlingsutrymme och handlingsförmåga för våra medarbetare så att de kan möta kunders/brukares behov och uppfylla verksamhetens övergripande syfte och mål. Vidare pratar vi om hur man praktiskt skapar och utvecklar ett tillitsbaserat ledarskap i praktiken och de tre nyckelroller som sammanfattar ett tillitsbaserad chefskap.

Louise Bringselius är filosofie doktor, docent och organisationsforskare vid Lunds universitet, med särskild inriktning mot offentlig sektor. Hennes forskning sträcker sig över 20 år och berör ämnen som organisationsförändring, kultur, ledarskap, styrning, tillsyn – samt idag framför allt tillit och tillitsbaserad styrning. År 2017-2019 var hon forskningsledare i den statliga utredningen Tillitsdelegationen. Hon har även varit marknadschef på ett IT-bolag samt strateg i den centrala HR-ledningsgruppen vid en av Sveriges större regioner. Hon är också aktiv som debattör och krönikör. I juni 2021 släpps hennes nya bok om tillitsbaserat ledarskap.

Länk till Louises hemsida.

Länk till Bringselius, L. (2021) Tillitsbaserat ledarskap. Komlitt Förlag.

Länk till Bringselius, L. (2020) Tillit – en ledningsfilosofi för framtidens offentliga sektor. Komlitt Förlag.

Länk till Bringselius, L. (2020) Tillitsbaserat ledarskap – en arbetsbok. Komlitt Förlag.

Länk till Bringselius, L. (2020) Vägar till en god kultur – tillit, lärande och etik. Komlitt Förlag.

Länk till Bringselius, L. (red.) (2018) Styra och leda med tillit – forskning och praktik. SOU 2018:38. Finansdepartementet, Tillitsdelegationen.

Länk till Tillitståget – ett nätverk med exempel på tillitsbaserad styrning.

Länk till Akademins tillitsnätverk.

Avsnittet släpptes 18 februari 2021

Rabatt på Forskardagen för alla lyssnare

Just nu får du som lyssnar på Fråga Forskaren 10% rabatt när du bokar en biljett till digitala Forskardagen 3 december. Årets tema är omställning. Rabattkod: frågaforskaren

0