Som alltid var årets Almedalsvecka några dagar fyllda av energi, erfarenhetsutbyte och en stor kunskapspåfyllning inom flera av mina hjärtefrågor. Under veckan diskuterades många viktiga områden, bland annat hur vi ska hantera och minska psykosocial ohälsa och skapa hållbara och framgångsrika organisationer. Även jakten på rätt kompetens och rätt framtida medarbetare är en fråga som alltid är aktuell, men som blir mer och mer avgörande för många organisationers utveckling och tillväxt. Inte minst i en värld där AI letar sig in i fler organisationer och teknikens språng framåt blir allt större.
Det är i dessa möten mellan människor och när vi delar med oss som vi kan hitta ännu bättre lösningar och öka engagemanget för att bli lite bättre på det vi gör. Nu ska vi hem och omvandla våra idéer till handling!
Sveriges HR Förening deltog på flera aktiviteter under veckan
I rollen som styrelseordförande för Sveriges HR Förening fick jag förmånen att delta på flera aktiviteter. Under seminariet ”Hur kan offentlig sektor dra vinstlotten i konkurrensen om arbetskraften?” satt jag med i panelen tillsammans med Hanna Stjärne, VD SVT, Andrea Ström, stabschef på Tyresö kommun, Gregory Golding, Chef Digital Matchning och Sara Gustafsson, Sälj- och Marknad på Brilliant Future AB.
Diskussionen kan kortfattat summeras i:
- Vikten av att ha modiga och kompetenta chefer och att dessa är kärnan i rekryteringen
- Att kunna berätta vad vi gör och vad vi står för på ett tydligt och engagerat sätt
- Att vara tydlig i förväntningar och fokusera på att hitta någon som vill och passar in i företagets kultur
- Och när vi hittar de vi vill ha – lev som vi lär, dvs hålla vad vi lovar!
I år fick jag även förmånen att vara moderator i ett Battle of the Talents. Fem organisationer inom offentliga sektorn gjorde en pitch på sina organisationer och publiken fick rösta. Årets Battle innehöll mycket energi och glädje när Tyresö kommun, Lernia, Iris, Livsmedelverket och Upphandlingsmyndighetens gjorde upp om första platsen. Vinsten och publikens jubel tog Tyresö Kommun hem!
Nu blir det ett par veckors välförtjänt vila för att samla tankarna och ladda med energi för en spännande höst!
Ulrika Spåls, Styrelseordförande Sveriges HR Förening
Fler röster om Almedalsveckan 2019
Tina Ekström, vd Nyckeltalsinstitutet
Vilka är de tre största trenderna du snappat upp under Almedalsveckan?
Kompetensförsörjning och hållbarhet var två ämnen som var på tapeten samt integration och klimatfrågor. Det kändes som det var mindre folk i rörelse och att det var mer slutna samtal, möten än förra året, ett riktigt bra alternativ till seminarium och föreläsningar. Jag tycker också det var mer konsulter i rörelse än det var politiker, inte lika vanligt att man springer på en politiker i Hästbacken som det var för några år sedan.
Utifrån ditt perspektiv och yrkesroll, vilken fråga var den mest intressanta som diskuterades?
Kompetensförsörjning och inkludering.
Från Energiföretagens seminarium om inkludering och att få fler tjejer till branschen tog jag med mig erfarenheten som Saira Alladin, årets Qraftkvinna och regionchef på Sweco, delade med sig. Vikten av att locka tjejer till teknik och byggbranschen genom att få dem att praktiskt testa på yrken innan valet till gymnasiet. Just detta avgjorde Sairas yrkesbana. Hade det inte varit för Vattenfalls sommarkurs, som dessutom gav femtio kronor om dagen under två veckor på högstadiet, hade hon kanske arbetat som frisör idag, vilket då var hennes drömyrke.
Saira bekräftar också det svåra med att vara minoritet. Inte att kollegor är elaka eller undvikande, utan att det är svårt att vara ensam i form av att vara yngre, kvinna, annan bakgrund, andra intressen.
Ett annat seminarium handlade om att få talanger att vilja stanna kvar, att locka dem till Sverige m.m. Då lyftes det farliga i att ha en ”bromancekultur” i techbolagen och att rekryteringsbasen är den viktigaste KPI:n. Återigen landar det i att vi behöver få fler yrkesgrupper med jämna strukturer män/kvinnor och med mer mångfald, mer diversity of minds. Vilket landar i att valen till gymnasieutbildningen blir så viktig i detta förändringsarbete.
Vad kommer du själv ta med dig från veckan?
Oj det är massor. Men något som är utanför alla seminarier m.m. är att vi haft härlig tid tillsammans i teamet. Vårt boende låg en bit utanför i vackra Lickershamn, där mobiltäckningen var lika med 0. Gick inte att ringa eller surfa. Nyttigt att verkligen vara frånkopplad men väldigt ovant att inte vara tillgänglig 24.7. Vi spelade ett spel som heter Kortslutning, frågespelet där det gäller att svara fel. Så kul och så svårt att svara fel medvetet, instinkten driver till att ge rätt svar. Det kommer bli sommarens spel på semestern.
Peter Thomelius, HR-chef Visita
Vilka är de tre största trenderna du snappat upp under Almedalsveckan?
Det går mer och mer mot kvalitativa runda bordsamtal i en snävare krets till förmån för seminarium inför publik.
Märkbart mindre besökare och mindre delegationer från både näringsliv och myndigheter.
Det finns få evenemang som inte på ett eller annat sätt kommer in på framtidens kompetensförsörjning.
Utifrån ditt perspektiv och yrkesroll, vilken fråga var den mest intressanta som diskuterades?
Det stora fokuset på framtidens kompetensförsörjning där många små och medelstora företag desperat söker efter yrkesskickliga medarbetare.
Vad kommer du själv ta med dig från veckan?
Självklart nya kontaktytor i frågor som är angelägna för Visita men också att det finns ett politiskt momentum för att driva frågan om kompetensavdrag.
Notice: Undefined variable: output in /nas/content/live/svhr/wp-content/themes/jupiter-child-shr/views/singular/wp-single.php on line 79