Se alla nyheter

Vi är så glada över att kunna berätta att Proleadpodden kommer besöka HR Dagarna 2018!

​Proleadpodden leds som vanligt av affärspsykolog ​Jan Blomström, en erkänt ödmjuk sanningsförmedlare. Under HR-dagarna förstärks podden dessutom med ​Richard Mårtensson från ​Human & Heart-HR AB. Richard är 2018 års mottagare av ​Magnus Söderströmspriset.

Tillsammans kommer de diskutera ämnet kompetensförsörjning tillsammans med både talare och deltagare under HR Dagarna den 9-10 oktober – Det kommer bli ett poddavsnitt både för dig som inte kan delta på plats men även för dig som vill höra mer om hur eventets talare och poddens programledare tänker kring kompetensförsörjning och hur det kan bli en framgångsfaktor.

Om du även vill uppleva HR Dagarna på plats kan du läsa mer och anmäla dig här.

Om programledarna

jan-blomstrom-rund

 

Jan Blomström

Berätta kort om vem du är:
Jag är affärspsykologen som drivs av att skapa hållbara och kloka arbetsplatser. Har grundat Prolead-gruppen, författat flera böcker och beskrivs ofta som en ödmjuk sanningsförmedlare.
Formellt är jag utbildad psykolog vid universiteten i Oslo och Bergen med behörigheter som leg. psykolog, organisationspsykolog samt specialist i klinisk neuropsykologi.
De senaste 20 åren har jag arbetat med chefer, ledare och medarbetare inom arbetslivets psykologi.

Vilken tror du är arbetsgivarnas största utmaning för att hitta rätt kompetens?
Det finns framförallt två utmaningar. Främst ligger rädslan för att ärligt och naket närma sig ens verkliga behov, vilken effekt man behöver i verksamheten och vilket agerande förväntar man sig från sin nya medarbetare. Sen ligger otryggheten i att våga vara kritiskt granskande av kandidaterna, dels kring formela kompetenser men framförallt kring de mjuka frågorna.

Om du hade fått starta om din yrkeskarriär- vad hade du då velat arbeta med?
Jag hade gjort om samma resa, men tidigare och tydligare byggt in HR-frågorna som en självklar part i den strategiska ledningen och styrelsernas kvartalsrapporter.

Vad hoppas du att lyssnarna kommer ta med sig efter att ha lyssnat på ert poddavsnitt från HR Dagarna?

Mod, kraft och nyfikenhet kring hur vi kan utmana HR till en moderna position ute på arbetsplatserna.

richard-martensson-rund

 

Richard Mårtensson

Berätta kort om vem du är:
Jag är Richard, 38 år. Smålänning, omtänksam. Jag är pappa till Fiona som snart är 11 år. Särbo med Malin. Jag har ett stort hjärta, stark etisk kompass och är genuint slarvig.

Vilken tror du är arbetsgivarnas största utmaning för att hitta rätt kompetens?
Jag funderar mycket på kompetensfrågan och tror att man måste titta på den ur flera perspektiv. Exempelvis behöver man också fundera hur samhället förändras. Stefan Fölster har skrivit en intressant rapport som bygger på den erkända Oxfordstudien där han menar att vartannat jobb kommer automatiseras. Vad innebär det för arbetsmarknaden? Och hur ska vi planera kompetens då, vad ska alla människor göra som befinner sig inom yrken som blir automatiserade? Det kommer krävas mycket spännande samtal, nya kreativa lösningar och en stor portion fantasi. Samtidigt är kompetensefterfrågan stor inom vissa yrken. För att vinna kompetenskriget tror jag att företagen måste gå tillbaka till basala värden. Framgångsrika företag är de som är på riktigt, som har stora hjärtan och som bryr sig om sina medarbetare. Det finns ett behov hos alla människor att känna tillhörighet. De företagen som skapar arenor som upplevs vara trygga och utvecklande. Det är de som kommer vinna kompetenskriget. Tiden när Talent Management var i fokus är förbi. Nu handlar det snarare om att ingjuta trygghet och utveckling hos alla medarbetare.

Om du hade fått starta om din yrkeskarriär- vad hade du då velat arbeta med?
Svår fråga, jag vet faktiskt inte. Jag hade kanske blivit advokat ändå. Jag står gärna och ofta på de svagas sida. Eller så hade jag blivit det som jag blev. Eller varför inte skådespelare? Jag vet inte. Jag tror inte man ska se tillbaka så mycket på vad man kunde ha blivit utan mer på vad man vill göra framåt. Det viktigaste för mig är att bli lycklig, vara en bra pappa, bra partner och bra kollega. Jag vill att människor ska känna trygghet med mig.

Vad hoppas du att lyssnarna kommer ta med sig efter att ha lyssnat på ert poddavsnitt från HR Dagarna?
Jag hoppas framför allt att de upplever oss vara på riktigt. Att de ser att vi är vanliga enkla människor från landet som är lite halvt galna, och modiga. Jag kommer nog vara ganska ifrågasättande och vrida och vända på mycket av det som sägs. Jag hoppas också att de tycker att vår podd är inspirerande, att den väcker engagemang och sätter igång tankekraften. Mycket hjärta och mycket hjärna och en portion galenskap så tror jag det blir bra!

0