Se alla nyheter

Årets HR-pristagare utsedda på digitala HR Galan 2020

Under kvällen utsågs pristagarna av HR-priserna på den digitala HR Galan. Det är Sveriges HR Förening som årligen delar ut HR-priserna i syfte att uppmärksamma personer som på olika sätt stärkt utvecklingen av HR-professionen och bidragit till en positiv samhällsutveckling.

Under den livesända galakvällen delade kvällens värdar Lena Bjurner och Tobias Odervång tillsammans med jurymedlemmar ut priser i fem kategorier: Årets HR-bok, Årets Ledarskapsprofil, Årets HR-ledare, Årets HR-medarbetare och Kerstin Hesselgren-priset.

– Under det här året när hela världen ställt om mer eller mindre över en natt har HR varit i centrum och hanterat de stora och svåra frågorna i våra organisationer och företag. Det gör att många i år mer än någonsin uppmärksammat den viktiga roll HR har för människors välmående och för affärsresultatet. Det finns så mycket fantastiskt HR-arbete som utförts under året och under HR Galan hyllar vi några av dessa stjärnor, säger Lena Bjurner, generalsekreterare på Sveriges HR Förening.

Pristagare av HR-priserna 2020 är:

Kerstin Hesselgren-priset: Barbro Westerholm

Juryns motivering:
Barbro har genom sitt yrkesverksamma liv engagerat sig i många viktiga frågor kring mänskliga rättigheter och jämlikhet, vilket gjort livet och arbetslivet väldigt mycket bättre för många människor. Med mod och engagemang har hon kämpat mot åldersism, för jämställdhet och för HBTQ-frågor, genom bland annat att driva avskaffandet av sjukdomsklassificeringen av homosexualitet. Barbro är en förebild för många precis som Kerstin var och därför är det med glädje Sveriges HR Förening delar ut årets Kerstin Hesselgren-pris till Barbro Westerholm.

Kerstin Hesselgren-priset är ett pris som årligen kommer att delas ut till en förebild som med ett långsiktigt engagemang sätter fokus på medmänsklighet och jämlikhet på våra arbetsplatser och i vårt samhälle. Pristagarens beslut och handlingar präglas av civilkurage, mod och frispråkighet. Juryn för Kerstin Hesselgren-priset består av Sveriges HR Förenings styrelse.

Årets HR-bok: Facilitera! av Anna Gullstrand (Liber)

Juryns motivering:
Facilitera! är en bok som i vår komplexa och snabbt föränderliga värld, kantad av både osäkerhet och ökade krav på effektivitet ger en handfast guidning med konkreta verktyg till alla som vill leda en grupp för att nå enastående resultat genom att ta vara på kraft, kreativitet och kompetens. Nycklarna för att nå framgång och utveckla nytt tillsammans är att skapa trygghet, delaktighet och engagemang och resultatet bidrar också till ökat välmående, kvalitet och lärande.

I kategorin Sveriges HR-bok belönas den bok som gett ett extraordinärt stöd till de som arbetar med människors utveckling på arbetsplatsen. Priset har delats ut sedan 1982 och böckerna bedöms enligt kriterierna aktualitet, angelägenhet och användbarhet. Årets HR-bok utses av bokjuryn, under ledning av Annika Jonasson.

Årets HR-medarbetare: Cecilia Ödman, HR-partner, Jordbruksverket

Juryns motivering:
Cecilia är en sann eldsjäl, prestigelös, engagerad och hängiven. Hon räds inga hinder, bryter ny mark, sätter höga ambitioner och har förändrat synen på lärandet, uthålligt sett det växa fram med effekter på såväl individen som organisationen. Hon plöjer sig fram i okänd terräng och tänker nytt. Genom hennes engagemang får hon andra att blomstra och nya frön växa.

Årets HR-medarbetare är en sann eldsjäl och inspiratör som stått upp och trott på sin idé eller sitt projekt men dessutom uthålligt bedrivit ett förändringsarbete för att bryta ny mark. Årets HR-medarbetare utses av en jury som leds av juryordförande Lena Hadad. Juryn tar hjälp av allmänheten under ett röstningsförfarande och referenstagning görs av Jurek HR.

Årets HR-ledare: Elena Aylott, VP Global Employee Experience, Oriflame

Juryns motivering:
Elena är en visionär, inspirerande och skicklig ledare. Med sin förmåga att sätta medarbetaren i fokus har hon re-designat HR arbetet på ett hållbart sätt, utmanat det traditionella HR arbetet och banat ny mark och nya kompetenser inom HR. Allt för den bästa medarbetarupplevelsen. Med ett hängivet HR arbete har hon bidragit till en välmående och framgångsrik organisation där medarbetare och ledare växer och utvecklas tillsammans med sina kunder.

I kategorin Årets HR-ledare letar vi efter en person som är en ledare inom HR. Det kan antingen vara en chef med medarbetaransvar inom någon av disciplinerna som tillhör HR, eller över en hel HR-avdelning. Denna person har med sitt team uppnått ett hållbart och enastående resultat och vågar sticka ut från mängden. Årets HR-ledare utses av en jury som leds av juryordförande Lena Hadad. Juryn tar hjälp av allmänheten under ett röstningsförfarande och referenstagning görs av Jurek HR.

Årets Ledarskapsprofil: Sara Mohammar, Partner, Verum Management

Juryns motivering:
Sara lever det ideala ledarskapet. Hon är extremt inkluderande, orädd och visar prov på mod, vågar gå utanför boxen och utmanar strukturer och mönster. Med sitt fokus på människan som en viktig kraftkälla skapar hon exceptionella förutsättningar och påverkar människor och organisationer positivt i såväl arbetslivet som livet i stort.

Årets Ledarskapsprofil kan vara en VD, ekonomichef eller någon annan profil som verkligen banat väg för att HR skall kunna göra sitt arbete ännu bättre. Personen behöver inte arbeta inom HR. I denna kategori letar vi efter en sann HR-ambassadör som påverkat andra positivt och som varit en stor kraft- och inspirationskälla. Årets Ledarskapsprofil utses av en jury som leds av juryordförande Lena Hadad. Juryn tar hjälp av allmänheten under ett röstningsförfarande och referenstagning görs av Jurek HR.

HR Galan 2020

I år livesändes HR Galan för första gången. HR Galan anordnas i samband med Sveriges HR Förenings största HR-event HR Dagarna.

Presskontakt

Elin Widmark, kommunikation- och marknadsansvarig, Sveriges HR Förening

0
Barbro Westerholm tilldelas Kerstin Hesselgren-priset 2020